Spelregels

Wat is behendigheid nou eigenlijk?
Behendigheid is prachtig, spannend, leuk, opwindend, fascinerend omdat hier een prestatie wordt geleverd door baas en hond samen.

Het is echter meer dan zomaar een spel. Indien de combinatie goede resultaten wil bereiken moet er een goed samenspel ontstaan tussen mens en hond. De hond moet veel voor zijn baas over hebben en terwijl deze moet weten wat hij wil en hoe dit over te brengen op zijn hond. Dit alles in fracties van seconden. Veel trainingen voor baas en hond gaan er aan vooraf alvorens men samen een parcours snel en foutloos kan lopen.

Voor wie?
– voor iedereen (jong en oud) die samen met zijn hond sportief bezig wil zijn.
– van jonge honden tot en met veteranen, kleine of grote honden.
– voor iedereen die mee wil doen in competitieverband of recreatief.
– voor iedereen die met hun hond de behendigheid sport wil beoefenen als therapie, deze heeft als doel om onzekerheid of angst bij te hond te verminderen of zo mogelijk weg te nemen.

Let op!
Voor de elementaire behendigheidscursus is aandacht van de hond voor de baas en een goed appèl een vereiste.
Voor het wedstrijdniveau is zowel voor de hond als de baas een goede conditie en samenwerking belangrijk.
Binnen de behendigheid zijn diverse wedstrijdelementen mogelijk.

Vast Parcours
De grootste en belangrijkste krachtmeting is het vast parcours. Dit is een parcours met alle typen toestellen erin, dat genomen moet worden in de volgorde die de keurmeester (parcoursbouwer) heeft uitgezet.

Jumping
Hierbij gelden dezelfde regels als bij het vast parcours met dat verschil dat alle raakvlaktoestellen* niet geplaatst worden. hierdoor is het mogelijk om zo’n parcours met zeer hoge snelheid af te leggen (jacht-spring parcours).

Gambling
Hierbij krijgen alle toestellen een puntenwaardering. Het is dan ook de bedoeling om in een vooraf vastgestelde tijd zoveel mogelijk punten bij elkaar te “springen”. De volgorde is willekeurig en mag door de deelnemer zelf bepaald worden.

Andere spelmogelijkheden zijn afvalrace, teamwedstrijd, estafette etc.

Diegene die dit foutloos en in de snelste tijd doet is de winnaar.